Verkot vesille

rawpixel-653769-unsplash.jpg

Jokainen ihminen, jonka tapaat tietää jotain, mitä sinä et. Uskomme vahvasti yhdessä tekemiseen ja oppimiseen, minkä vuoksi verkostoituminen on ollut vahvasti toimintamme kulmakivenä.

Syksyllä olimme kasa nuoria, joilla oli halu oppia yrittäjyyttä, toiset olivat toimineet yrittäjinä ennenkin ja toisilla lähtötaso oli olematon. Koska emme tunteneet toisiamme kovinkaan hyvin ennen yrityksen perustamista, koimme tutustumisen olevan paikallaan. Yhdessä tekemällä ja toisiimme tutustumalla opimme paljon lyhyessä ajassa. Kun saimme renkaat pyörimään (katso Pitstop), emme tietenkään halunneet niiden pysähtyvän. Oleellista tietoa ei kuitenkaan löydy loputtomiin oman talon sisältä, jolloin tieto pitää saada muualta. Halumme edetä jouhevasti ja nopeasti tekemättä turhia virheitä, johti päätökseen tiedonhausta muilta yrittäjiltä, jotka voisivat auttaa meitä matkallamme.

Ensimmäinen ja heti suuri askeleemme oli ”100-challenge”, jossa tarkoituksena oli käydä vierailulla sadassa eri yrityksessä. Yritysvierailuilta opimme todella paljon, mutta ehdottomasti tärkein oppi oli verkostoitumisen tärkeyden ymmärtäminen. Haasteen innoittamana aloimme osallistumaan erinäisiin seminaareihin, joista sai sekä mielenkiintoista tietoa itse puhujilta, mutta myös muilta kävijöiltä. Lisäksi ensimmäisten kontaktien jälkeen kynnys yhteyden ottamiseen madaltui huomattavasti.

Ilman yritysvierailuja olisimme tuskin siinä pisteessä, missä olemme tällä hetkellä, vaan olisimme langenneet paljon useampiin sudenkuoppiin. Kuitenkaan yritysvierailuissa tai muissakaan verkostoitumistilaisuuksissa ei tarkoituksemme ole toimia kuin haaskalinnut konsanaan. Verkostoituminen on kahden kauppa, jolloin molempien osapuolten tulisi antaa, jotta kauppa on kannattavaa ja mieleistä molemmille. Vaikka et suoraan pystyisi tarjoamaan ratkaisua kontaktisi ongelmaan, voit luultavimmin auttaa häntä löytämään sopivan henkilön, mikäli verkostosi ovat jo laajat.

Suurin osa yritystoiminnastamme on muodostunut joko suoraan tai yhteyshenkilön kautta verkostoitumisen ansiosta. Tämän vuoksi en voikaan tarpeeksi korostaa kuinka olennaista neljän seinän sisältä poistuminen on. Vaikka panostamme jatkuvaan oppimiseen muun muassa kirjojen lukemisen ja luentojen kautta, uskallan väittää, että suurimmat opit tulevat aina keskusteluista toisten kanssa.

Seuraavan askeleen verkostoitumisessa otimme tänään, perehdyttämällä Kajolaisia LinkedInin kiehtovaan maailmaan. Verkkoon siirtyminen verkostoitumisessa ei tietenkään sulje pois kasvotusten verkostoitumista vaan sen sijaan luo uuden polun uusien kontaktien löytämiseen. LinkedIn on tällä hetkellä ehdottomasti paras paikka merkitykselliseen verkostoitumiseen sosiaalisessa mediassa. Edelleen jotkut uskovat LinkedInin olevan vain verkossa oleva CV, mutta tämä on todellakin vähättelyä. Lyhyesti sanottuna mahdollisuudet verkostoitumisen osalta ovat lähes rajattomat LinkedInin kautta, kunhan uskaltaa yrittää.

Verkostoitumiseen sekä kasvotusten että verkossa löytyy paljon erilaisia oppaita ja neuvoja, mihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos verkostoitumisen aloittamisessa kokee epävarmuutta. Tarkoitukseni oli avata verkostoitumisen merkitystä hieman meidän kokemusten pohjalta, kerro ihmeessä minkälaisia kokemuksia sinulla on verkostoitumisesta.

Pysykää kuulolla, sillä myöhemmin on tiedossa ohjeita muun muassa LinkedInin käyttöön ja siellä verkostoitumiseen. Aloittakaa kalastuskausi ajoissa, heittäkää verkot vesille. Olen varma, että vastaan tulee sekä kokeneempia kalamiehiä että kaikenkokoisia kaloja, joista molemmista on taatusti apua.


Tekstin kirjoittaja Jimi Iikkanen